Hét boek wat mij onwijs heeft geholpen om mijzelf te begrijpen. Ik kreeg dit boek aangeraden van mijn toenmalige psychologe, onwijs lieve vrouw die mij heel graag wilde helpen. En dat heeft ze zeker gedaan 🩷

Op de voorkant van het boek staat :
Patronen doorbreken. Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen.
Geschreven door Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer.

Op de achterkant staat :
Meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven, terwijl je je hebt voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je zeer tegen je zin niet envoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder.

Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

Hannie van Genderen is klinisch psycholoog in Maastricht en opleider schematherapie en psychotherapie. Gitta Jacob en Laura Seebauer zijn beiden psychotherapeuten in Duitsland.

En dan staan er nog wat recensies bij.

Nu ik dit weer zo lees, is het wel weer tijd om hem te gaan herlezen. De laatste keer dat ik hem las was in 2019…

Het boek begint met de uitleg van verschillende gedragspatronen, ook wel Modi genoemd (meervoud modus).
Zo heb je, Kindmodi ; De meeste mensen voelen zich weleens op een wat onvolwassen manier zwak, minderwaardig, verdrietig, geërgerd, boos of koppig. De veronderstelling is dat deze kindmodi zijn ontstaan omdat je in je jeugd aan bepaalde behoeften niet is voldaan (zoals troost, veiligheid of erkenning)
Je hebt ook een gelukkige-kindmodus, dit is de positieve en vrolijke kant.

Zo heb je ook, Oudermodi ; Als je een sterke kindermodi hebt, heb je meestal ook een andere kant, een gemoedstoestand waarin je negatief over jezelf denkt en waarin je jezelf afwijst of opjaagt. Deze kant is eveneens in je jeugd ontstaan. Deze gemoedstoestand word ook wel de kritische of straffende oudermodus genoemd.

En de Overlevingsmodi ; Als je veel nare dingen hebt meegemaakt in je jeugd, bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing of mishandleing ontwikkel je manieren om te overleven, niet om te voelen. Dan kan je jezelf beter of stoerder voordoen dan je bent, of gevoelens van mislukken of minderwaardigheid verbergen achter agressieve uitbarstingen.

Als laatste is er de Gezonde-volwassenmodus ; Iedereen heeft ook gezonde en goed functionerende gedragspatronen, dit is de kant van jezelf die erin slaagt het leven goed te organiseren, dagelijkse problemen op te lossen en goede relaties met anderen te onderhouden.

Ik heb ontiegelijk veel onderstreept in dit boek en het zal mij voor altijd dierbaar blijven. Het is zo’n verschrikkelijk interessant en ook confronterend boek. Dit is zo’n boek wat ze op de middelbare school iedereen moeten laten lezen. Ik denk dat dat zeer goed zou zijn.

Leave A Comment

Recommended Posts