En dan nog een boek wat mij is aangeraden door mijn toenmalige psychologe! (Lisette) 😝 Ik dacht, ik doe deze er gelijk achteraan. (Ander aangeraden boek!)

Op de voorkant staat : Wegwijs in onder- en overprikkeling voor hoogsensitieve personen die floreren bij dynamiek en variatie.

Aangezien Lisette al snel door had dat ik soms snel afgeleid kan zijn door beelden, geluid, tempratuur enz. vertelde ze mij dat ik best wel eens hoogsensitief kon zijn, die term kende ik toen nog niet. Maar het bleek een goed passend puzzelstukje te zijn.
En later hoorde ik de term ook steeds vaker, zo ook van Gwen van Poorten! (Gwen haar boek)

Helaas heb ik niet opgeschreven wanneer ik dit boek heb gelezen maar ik weet dat dit rond 2020 was.

Op de achterkant van het boek staat :
Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet vermijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. 1 op de 5 realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.
De hoogsensitieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, actief, creatief en hebben een brede interesse. Ze worden gedreven door het intensiefe ‘ik leef’ gevoel.
Dat conflicteert regelmatig met hun hoogsensitieve behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie. Verveling overvalt hen snel. Ze hebben moeite met het tijdig schakelen naar de juiste versnelling van meer of minder actie. Ruim een kwart heeft een ‘bore-out’ gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk. Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen.
Prikkels bijten niet! brengt uitgebreide kennis en praktijkvoorbeelden over hoogsensitiviteit en de vier extra eigenschappen van hoogsensitieve HSS. De verschillen tussen HSP en HSS komen uitgebreid aan bod.
Dit boek geeft bewustwording, zelfacceptatie en is een praktische wegwijzer. Het HSS-kompas is een verklaringsmodel voor het tegenstrijdige gedrag van de HSS.
Dit is een diepgaand boek voor de HSS, hun omgeving en coaches of therapeuten die de HSP of HSS beter willen begrijpen en begeleiden. Het boek is gedegen onderbouwd met theorie, onderzoeksgegevens en de ervaringsdeskundigheid van Saskia Klaaysen.

Ja dat zijn best wel wat termen die je niet echt in het dagelijkse leven hoort, ik niet in ieder geval.

Wat is hoogsensitief zijn?
Hoogsensiviteit is een aangeboren temprament met een grote gevoeligheid voor zowel interne als externe stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk regaeren op deze informatie.
Je herkent hoogsensitiviteit aan het opmerken van informatie van fysieke, sociale en emotionele prikkels en prikkels die nieuwe situaties en omgevingen geven.

Ik heb hier ook zeker het een en ander onderstreept, wat wel raar voelde omdat het boek heel veel weg heeft van een school boek. Maar wat ik zeker heel fijn vond was de samenvatting aan het einde van elk hoofdstuk!

Weer zo’n boek wat ik eigenlijk wel weer wil herlezen, maar misschien dat ik dan alleen de samenvattingen ga lezen want ik heb nog zo veel te lezen, ik heb een wachtrij met boeken en heb tegen mezelf gezegd dat ik geen nieuwe boeken mag kopen tot ik bijna klaar ben met de wachtrij… Dus geef me nog even πŸ˜…

Ben jij hooggevoelig? Dan raad ik je dit boek zeker aan! En ook als je ouder bent of partner van iemand waarvan je denkt dat die hooggevoelig is, het kan nooit kwaad om te lezen!

Liefs,
Lana

Leave A Comment

Recommended Posts